Dvorac Ostrožac

Stari grad Ostrožac, osvjetljen noću:

VIDEO

Prošetajte po cijelom Dvorcu Ostrožac.


ON-LINE Izložba skulptura iz kolonije


Stari grad Ostrožac (VIDEO)


Događaji KC Cazin

Novembar 2019
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Jul 03

Promocija knjige ''Mine''

Promocija Knjige MineU Domu kulture općine Cazin, održana je promocija knjige, koja se po svojoj tematici može svrstati u sami vrh obavezne literature postratnog perioda našeg društva. Knjiga generala Fadila Hasanagića „Mine-prepreka razvoju Bosne i Hercegovine“ zasigurno govori o jednom od najbitnijih pitanja razvoja naše zemlje.

Kao pokrovitelj promocije prisutne je pozdravio i dobrodošlicu izrazio općinski načelnik Nermin Ogrešević. Prema njegovim riječima: ''Ova knjiga nas podsjeća da su značajni resursi naše zemlje zarobljeni minama i minskim poljima i istovremeno nam daje informacije koje mogu biti od velike pomoći svima koji se stavljaju u funkciju rješavanja ovog problema. Mi ćemo i dalje podržavati ovakve i slične projekte s ciljem uklanjanja jedne od mnogobrojnih prepreka razvoju Bosne i Hercegovine.''

O knjizi je govorio i jedan od pokrovitelja cjelokupnog projekta, gospodin Husein Huska Kličić, predsjednik Crvenog križa USK-a. ''Crveni križ se bavi ovim problemom dugi niz godina i između ostalog vodi bazu podataka o žrtvama od mina kojih je danas ukupno 5.003 računajući od 1992.godine. Ovaj problem mora biti obaveza cjelokupnog našeg društva i čišćenje minskih polja jeste spor, skup i opasan proces i zato svaka pojedinačana i zajednička gesta na rješavanju ovog problema predstavlja duboko humano djelo za dobrobit svih nas'', riječi su Huseina Kličića.

 

Kao promotori knjige o djelu su više rekli prof.dr. Sulejman Kendić  i mr.sc. Mujo Begić, koji su se prje svega osvrnuli na impozantnu biografiju generala Hasanagića i njegovom kako naučnom, tako i vojnom pristupu obradi ove teme. ''General Hasanagić se bavi pitanjem mina punih 40 godina i ovom knjigom ukazuje na sve aspekte tog problema i njegove konzekvence na stanovništvo i razvoj određenih područja'', rekao je prof.dr. Sulejman Kendić.

Autor se zahvalio svima koji su podržali ovaj projekat i naglasio potrebu većeg angažmana državnih institucija u procesu razminiravanja BiH, posebno naseljenih područja. Prema statističkim podacima koji su navedeni u samoj knjizi, većina institucija u našoj zemlji ovom problemu ne pridaje dovoljno pažnje.